Λόγ-ος, λέγ-ω, λέξ-ις > Log-o, leg-o, lex-is

Τι να πρωτολέγω για το λέγειν! Αυτό που λέμε λέγεται λόγος και είναι λέξεις. Χρησιμοποιείται και ως συνθετικό για να δημιουργήσει μια πληθώρα λέξεων, τόσο στην ελληνική, όσο και στη λατινική.

Lex, legis στα λατινικά είναι το δίκαιον και ίσως προκύπτει και το αγγλικό law (legh-, lagu, lög)

Το λεξικό έμεινε lexicon ενώ το λεγ- μας δίνει και σαν leg- lec- lig- :colligo, college, κολλέγιο, intelligo, intelligence, religion, legend, lego, lectus, lector, lecture, collect, συλλέγω, select, elect, εκλέγω etc.

Όσο για τον λόγο, -λογία, μετατρέπεται logo -logia, -logy και προσαρμόστηκε σε πολλές έννοιες και επιστήμες. Από τον διάλογο dialoge, μέχρι και φιλολογία philology, οικολογία ecology κλπ.

Ακόμα και σήμερα, όταν γίνεται πολύς λόγος για κάτι, κολλάμε ένα -λογία μετά το κάτι και έχουμε μια νέα ...επιστήμη! (πχ. παπαρολογία: από την παπάρα, τον λαπά από γάλα και ψωμί που τρώγαμε μικροί, πήρε την έννοια του χλιαρού, ανούσιου και περιττού λόγου στην συνέχεια και με την βοήθεια των πολιτικών μας που την ανέδειξαν σε επιστήμη, δημιουργήθηκε η παπαρολογία και παπαρολόγος: o ειδικός στις παπάρες, ο πολιτικός!)

Πιθανή η σχέση του λέγειν με το λείχειν αφού και τα δύο τα κάνουμε με την γλώσσα...
lecture lexicon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

3Δ ΑΠΟΘήΚΗ

Άσχετο, αλλά θέλω να αναρτήσω και τα τρισδιάστατα μοντέλα που ανεβάζω στην Γούγλη Γαία (Google Earth)! Μπορεί να καθυστερήσουν λίγο να κατεβούν, αλλά αν περιμένετε, θα δείτε τα κτίρια τρισδιάστατα!